ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

ORIENTEERING VE NAVİGASYON TAKIMI YÖNETMELİĞİ

 

İÇİNDEKİLER

 

1. ADI VE KURULUŞU.. 4

1.1. Lisans. 4

2. TAKIM AMBLEMİ VE RENKLERİ 4

3. AMACI 4

4. ETKİNLİKLERİN KAPSAMI 5

4.1. Tanışma Toplantısı 5

4.2. Bahar Şenliği Etkinliği 5

4.3. Antrenman Parkurları 6

5. TAKIM SPORCULARI 6

5.1. Takım Sporcularının Hak ve Görevleri 6

5.2. Feragatname. 7

5.3. Takımdan Düşme. 7

5.4. Takımdan Uzaklaştırılma. 7

6. TEORİK VE PRATİK EĞİTİMLERE KATILIM... 8

6.1. Parkur Hazırlama. 8

7. YARIŞLARA KATILIM... 8

7.1. Etkinlik Sorumlusu. 8

7.2. Etkinlik Öncesi Toplantı 9

8. TAKIM SORUMLULARI VE GÖREVLERİ 9

8.1. Yönetici ve Görevleri 9

8.2. Takım Kaptanı ve Görevleri 9

8.3. Malzeme Sorumlusu ve Görevleri 10

8.4. Mali Sorumlu ve Görevleri 10

8.5. İletişim Sorumlusu ve Görevleri 11

8.6. Arşiv Sorumlusu ve Görevleri 11

9. RAPORLAR.. 12

9.1 Etkinlik Raporu. 12

9.2. Dönem Sonu Durum Raporu. 12

10. İLETİŞİM... 13

10.1. E-posta listesi kullanım kuralları 13

11. AİDATLAR.. 14

12. MALZEME KULLANIMI 14

13. HARİTALAR.. 14

14. YARALANILAN KAYNAKLAR.. 15

EK 1 – TAKIM LOGOSU.. 16

EK 2 – BEYAN VE FERAGATNAME. 17

 

 

1. ADI VE KURULUŞU

 

            Takımın adı “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Orienteering ve Navigasyon Takımı” dır. İngilizce karşılığı “ Middle East Technical University Orienteering and Navigation Team” dir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Spor Müdürlüğü’ne bağlı olarak etkinliklerini sürdürür. Takım sporcuları ODTÜ’ ye bağlı lisanslı sporculardır. 1999 - 2000 yılının 2. döneminde kurulmuştur.

 

1.1. Lisans

 

 

2. TAKIM AMBLEMİ VE RENKLERİ

 

            Takım amblemi Ek 1’de gösterildiği gibi ODTÜ amblemi ile orienteering feneri (bayrağı) şeklinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Renkleri kırmızı ve beyazdır. Takım olarak veya diğer kuruluşlarla ortaklaşa yapılan her etkinlikte amblemin haritalarda veya basılı dokümanlarda yer alması zorunludur. Takım amblemi değiştirilemez. Farklı koşullarda ve etkinliklerde takım ablemi yanında yardımcı amblemler de kullanılabilinir.

 

3. AMACI

 

            ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takımı, bilimsellik ve amatör bir ruh çerçevesinde, orienteering sporunun her dalını (koşu, bisiklet, kayak, engelliler, park, gece vb.) takım ruhu ve birlikteliğini koruyarak en iyi şekilde uygulamayı, öğretmeyi ve yaygınlaştırmayı, orienteering ve navigasyon ile ilgili tüm özel ve resmi, yurtiçi ve yurtdışı yarışmalara katılarak okulumuzu temsil etmeyi, etkinlikler, spor yarışmaları ve antrenman parkurları düzenlemeyi, düzenlediği yarışmalara yurtiçi ve yurtdışında yer alan grupları davet etmeyi, orienteering haritaları ve parkurları hazırlamayı, haritaların çizimi ile ilgili eğitim çalışmaları ve uygulamaları yapmayı, diğer kuruluşlarla birlikte organizasyonlarda görev almayı, orienteering antrenmanı yapmayı, yaptırmayı ve antrenman disiplinini öğretmeyi amaçlar.

 

4. ETKİNLİKLERİN KAPSAMI

 

            Etkinlikler, orienteering ve navigasyon alanında sporcunun yön bulma yeteneğini, pusula kullanımını ve harita okuma yetisini geliştiren, arazide rahat ve hızlı bir şekilde ilerlemeyi ve hedef noktalarına en kısa sürede ulaşmayı sağlayan teknikleri öğretmeyi amaçlayan teorik ve/veya pratik bir içeriğe sahiptir. İleri seviyelerde orienteering parkurunun hazırlanmasına yönelik eğitimler verir. Tüm bu etkinliklerin diğer orienteering ile ilgili diğer topluluk, grup ve kişilerin düzenlediği etkinliklerle çakışmamasına dikkat edilir. Bu amaçlar doğrultusunda etkinlikler akademik yıl boyunca her türlü doğa koşulunda yapılır.

 

4.1. Tanışma Toplantısı

 

            Her akademik dönemin başında yeni sporcuların katılımını sağlamak ve takımın tanıtımı için ODTÜ Yerleşkesi’nde tanışma toplantısı düzenlenir. Bu toplantıda orienteering sporunun kısa bir tanımı yapılır, Takım hakkında genel bilgiler verilir, Takım’ın amaç ve etkinlikleri belirtilir. Ayrı bir günde tanışma parkuru hazırlanarak katılımcılara orienteering sporu tanıtılır.

 

4.2. Bahar Şenliği Etkinliği

 

            ODTÜ’nün her sene düzenlediği Bahar Şenliği’nde bütün takım sporcularının işbirliği ile yeni başlayanlar ve deneyimliler için farklı zorlukta ve türde orienteering parkurları düzenlenerek ve stand açılarak orienteering sporunun tanıtılması ve yaygınlaştırılması amaçlanır.

  

4.3. Antrenman Parkurları

 

            Sporcuların kondisyon antrenmanları dışında orienteering tecrübelerini ve yeteneklerini geliştirmek amacı ile farklı türlerde orienteering antrenman parkurları düzenlenir. Bu antrenman parkurlarına diğer topluluk ve gruplar belirli bir ücret karşılığında katılabilirler. Her hafta sonu antrenman parkuru olacak şekilde düzenlenir. Diğer topluluk, grup veya takımların düzenlediği parkurlara katılma olanağı var ise zamanı ayarlanabilinir.

 

5. TAKIM SPORCULARI

 

            Her akademik dönemin başında düzenlenen tanışma toplantıları (Bkz. Bölüm 4.1.) ile katılımcılar takıma girmeye teşvik edilir. Katılımcı dönem içinde katıldığı antrenmanlar ve etkinlikler (parkurlar) göz önüne alınarak takıma girmeye hak kazanır. ODTÜ öğrencisi ya da mezunu olmayanların takım antrenman ve parkurlarına katılımı serbesttir. Bu kişiler üniversitelerarası yarışmalarda okul takımına katılamazlar. Ancak kulüp lisansı almaları ODTÜ Spor Müdürlüğü ve Takım Yöneticilerinin onayı ile mümkündür. Sporcuların takıma seçimi, antrenman ve etkinliklere katılımları göz önünde bulundurularak takım yöneticileri tarafından yapılır.

 

5.1. Takım Sporcularının Hak ve Görevleri

 

 

Her akademik dönemin başında katılan yeni sporcular takım malzemelerinden (pusula, vs.) öncelikli olarak yaralanır.

 

5.2. Feragatname

 

            ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takımı’na katılan herkes Ek 2 de yazılı olan feragatnameyi okuyup imzalamakla yükümlüdür.

 

5.3. Takımdan Düşme

 

            Geçerli mazereti olmaksızın dönem boyunca yapılan etkinlik, yarış ve toplantılara az katılım gösterenler (Bkz. Bölüm 6) yarışlarda takım sporcusu olarak sahip oldukları haklarını kaybederler. Tekrar takıma girebilmeleri mümkündür.

 

5.4. Takımdan Uzaklaştırılma

 

            Takım amacına uygun olmayan, sporcu görevlerine aykırı davranan kişi ya da kişiler raporlar veya kaptanların ve yöneticinin kişisel gözlemleri doğrultusunda yönetici veya kaptanlar tarafından ikaz edilir. Ancak bu davranışlar bir kez daha tekrar ederse kişi ya da kişiler ikaz edilmeksizin takımdan uzaklaştırılır.

 

            Takımdan uzaklaştırılan kişi ya da kişilerin ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takımı’ndaki sporcu hak ve yükümlülükleri sona erer, e-posta listesinden çıkartılır. Takımdan uzaklaştırılma nedeni e-posta listesinde duyurulur. Takımdan uzaklaştırılan kişi ya da kişilerin tekrar takımda yer alması mümkün değildir.

6. TEORİK VE PRATİK EĞİTİMLERE KATILIM

 

            Dönem başlarından itibaren ayda bir devamsızlık kontrolü yapılır. Bu süre zarfında yapılan antrenmanların, teorik derslerin ve takımımızın veya diğer topluluk, grup, takım ve şahısların ilan ederek düzenlediği tüm orienteering etkinliklerinin büyük çoğunluğuna katılım zorunludur. Takım seçmelerinde sporcunun katılımı nicelik ve/veya nitelik olarak değerlendirilir. Sporcunun katılım ve performansı takım seviyesine göre yetersiz görüldüğünde sözlü ve/veya yazılı olarak uyarılır.

 

6.1. Parkur Hazırlama

 

            Bir yılını aktif olarak dolduran takım sporcusu tek başına ya da arzu ederse bir takım arkadaşı ile birlikte (en fazla 2 kişi) parkur hazırlama çizelgesinde seçtikleri veya görev verilen günlerde düzenli olarak orienteering parkurları hazırlamak zorundadır. Bir yılı dolmamış yeni takım üyesi takım yöneticisi uygun görür ise kendi isteğine göre parkur düzenleyebilir.

 

7. YARIŞLARA KATILIM

 

            Düzenlenen tüm özel ve resmi düzeydeki yarışmalara bütün takım sporcuların katılımı zorunludur. Takım sporcusu olmayanlar da kendi imkanları ile yarışmalara katılabilir. Yarışma takviminden en az bir hafta önce takım sporcuları yukarıda sözü geçen yarışmalara katılamama durumları olduğunda geçerli mazaretlerini takım kaptanı ya da yöneticisine bildirmek zorundadır.

 

7.1. Etkinlik Sorumlusu

 

            Şehir içindeki günübirlik etkinliklerde, etkinlik günü katılanlar arasından katılımcılarca seçilir. Görevi, süre, sonuç ve haritaları takım yöneticisine iletmektir.

 

7.2. Etkinlik Öncesi Toplantı

 

            Şehirdışı ve konaklamalı etkinlik veya yarışlardan en az bir hafta önce toplantı yapılır. Toplantıda sporcu listesi, konaklama, ulaşım gibi konular üzerinde durulur ve görev dağılımı yapılır. Yarışta takımı temsil edecek erkek ve bayan takım kaptanları seçilir.

 

8. TAKIM SORUMLULARI VE GÖREVLERİ

 

8.1. Yönetici ve Görevleri

 

            Takım Yöneticisi her senenin sonbahar döneminde seçilir. Bir senesini doldurmuş ve takım sporcusu olarak yukardaki koşulları yerine getirmiş herkes aday olabilir. Takım yöneticisi takım üyeleri tarafından kapalı oyla ve oy çokluğuyla seçilir. Seçilen yönetici en fazla 2 sene (4 akademik dönem) ara vermeden görevine devam edebilir.

 

 

8.2. Takım Kaptanı ve Görevleri

 

            Takım kaptanı resmi ve özel yarışmalarda takımı temsil eden kişidir. Takım kaptanı bir yılını doldurmuş yetkin aktif sporcular arasından seçilir. Bay ve bayan takım kaptanları takım içinden ayrı ayrı seçilir. Görevini eksik ve sorumsuz yaptığında, kötüye kullandığında yönetici tarafından uyarılır ve sürekliliği durumunda görevden uzaklaştırılır. Görevi devralacak kişi aktif sporcular arasından seçilir.

 

 

8.3. Malzeme Sorumlusu ve Görevleri

 

            Takımın sahip olduğu tüm malzemelerin sorumluluğunu üstüne alan kişidir. Her dönem başında takımda en az bir dönemini doldurmuş sporcular arasından oy çokluğuyla seçilir. Görevini eksik ve sorumsuz yaptığında, kötüye kullandığında yönetici tarafından uyarılır ve sürekliliği durumunda görevden uzaklaştırılır. Görevi devralacak kişi aktif sporcular arasından seçilir.

 

·       Takım yöneticisine karşı sorumludur.

·       Malzemelerin bakım, onarım, sayım ve kontrolünü yapar.

·       Gerektiğinde takım sporcularına malzeme verir ve teslim alır.

·       Her dönem sonu, malzemelerle ilgili bir raporu takım yöneticisine sunar, arşiv için bir kopyası çıkartılır.

·       Malzeme ihtiyaçlarını belirler, yöneticiye sunar. (Her sene 1. döneminde okul tarafından yapılan malzeme alımı için)

 

8.4. Mali Sorumlu ve Görevleri

 

            Takımın tüm mali işlerini yürütmekten sorumludur. Her dönem başında takımda en az bir dönemini doldurmuş sporcular arasından oy çokluğuyla seçilir. Görevini eksik ve sorumsuz yaptığında, kötüye kullandığında yönetici tarafından uyarılır ve sürekliliği durumunda görevden uzaklaştırılır. Görevi devralacak kişi aktif sporcular arasından seçilir.

 

 

8.5. İletişim Sorumlusu ve Görevleri

 

            Takımın tanıtımından, kendi arasında ve diğer topluluk, kişi ve kuruluşlarla olan iletişiminden sorumludur. Her dönem başında takımda en az bir dönemini doldurmuş sporcular arasından oy çokluğuyla seçilir. Görevini eksik ve sorumsuz yaptığında, kötüye kullandığında yönetici tarafından uyarılır ve sürekliliği durumunda görevden uzaklaştırılır. Görevi devralacak kişi aktif sporcular arasından seçilir.

 

·       Panoyu düzenler ve güncellemesini yapar.

·       İnternet sitesini günceller.

·       İletişim listesinin yöneticiliğini (moderator) yapar.

·       Orienteering ile ilgili her türlü yurtiçi/yurtdışı organizasyonun takım içi ve dışında duyurulmasından sorumludur.

·       Yapılan ve yapılacak etkinliklerin ODTÜ bültenlerinde ve yazılı materyallerinde yer almasını sağlar.

·       İhtiyaç duyduğunda kendine yardımcılar seçebilir.

·       Takım yöneticisine karşı sorumludur.

 

8.6. Arşiv Sorumlusu ve Görevleri

 

            Takım arşivini güncelleyen ve düzenleyen kişidir. Her dönem başında takımda en az bir dönemini doldurmuş sporcular arasından oy çokluğuyla seçilir. Görevini eksik ve sorumsuz yaptığında, kötüye kullandığında yönetici tarafından uyarılır ve sürekliliği durumunda görevden uzaklaştırılır. Görevi devralacak kişi aktif sporcular arasından seçilir.

 

 

9. RAPORLAR

 

9.1 Etkinlik Raporu

 

            Etkinlik raporu, etkinliği takip eden 10 gün içerisinde yöneticiye iletilir. Seçilen takım kaptanının hazırlayacağı raporda yer alması gereken konular şunlardır:

 

 

9.2. Dönem Sonu Durum Raporu

 

            Dönem sonunda takım yöneticisinin hazırlayacağı durum raporunda yer alması gereken konular şunlardır:

 

 

            Bunların dışında uygun gördüğü konuları raporunda belirtebilir.

 

10. İLETİŞİM

 

            Takım içi iletişim öncelikle internet yolu ile yapılır. Takımın resmi internet sitesi, e-posta ve e-posta listesi adresleri aşağıda belirtilmiştir. Gerektiği hallerde iletişim kısa mesaj ile yapılır. Büyük spor salonunda bulunan panoya ilanlar asılır.E-posta adresleri aşağıda belirtilmiş olup kullanım kuralları maddeler halinde belirtilmiştir. Takım olarak veya diğer kuruluşlarla ortaklaşa yapılan etkinliklerde e-posta ve internet adresi harita ve yazılı dokümanlarda yer alması zoruludur.

 

e-posta adresi: orient@metu.edu.tr

e-posta listesi: metu-orienteering@yahoogroups.com

İnternet adresi: http://orienteering.metu.edu.tr

 

10.1. E-posta listesi kullanım kuralları

 

 

11. AİDATLAR

 

            ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takım sporcularından takım giderlerini karşılamak amacıyla her ayın 15 ile 20 si arasında bir sonraki ayın aidatı toplanır. Aidatlar okulun açık olduğu aylarda toplanır ve aidat miktarı her senenin sonbahar dönemi başlangıcında Takım Yöneticisi’nin önerilerinin takım sporcuları tarafından oylanması ile belirlenir. Dilerse sporcu tüm bir dönemin veya senenin aidatını toplu olarak verebilir. Takım tarafından yapılan etkinliklerde etkinliğe katılım ücreti aidat ödeyen kişilerden alınmaz. Ödemeyi geciktiren kişi sözlü veya diğer iletişim yolları aracılığı ile uyarılır.

 

12. MALZEME KULLANIMI

 

            Takım pusulalarının öncelikli kullanım hakkı her dönem yeni katılan kişilerindir. Yeni katılan takım sporcuları birinci dönemlerini doldurduklarında kendi pusulalarını almaları önerilir. Pusula alımı uygun olduğu taktirde ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takımı tarafından organize edilerek yapılabilir. Ayrıca kişi bağımsız olarak kendi pusulasını alabilir.

 

            Takıma ait olan fener, zımba, telsiz vb. malzemeler sadece takım etkinliklerinde kullanılabilir. Kişisel olarak veya takım dışı etkinliklerde kullanımı takım yöneticisi uygun gördüğü taktirde olabilir. Her sene ihtiyaç doğrultusunda takım yöneticisi tarafından malzeme alımı için ODTÜ Spor Müdürlüğü’ne dilekçe verilir.

 

13. HARİTALAR

 

·        Gizlilik prensibi içeren degişik ölçekteki haritalar ve/veya have ve uydu fotoğrafları takım yöneticisi ve ODTÜ Spor Müdürlüğü’nün onayı dışında takım harici aktivitelerin hiçbirinde kesinlikle kullanılamaz.

·        ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takımı’nın ürettiği haritalar orienteering amacı dışında kullanılamaz. Her türlü telif hakkı ODTÜ Orienteering ve Navigasyon Takımı’nca saklıdır. Aski davranışlarda bulunanlar ODTÜ Spor Müdürlüğü yetkililerine bildirilir.

 

14. YARALANILAN KAYNAKLAR

 

 

EK 1 – TAKIM LOGOSU

 

 

 

 

EK 2 – BEYAN VE FERAGATNAME

 

 


BEYAN VE FERAGATNAME

 

            Orta Doğu Teknik Üniversitesi Orienteering ve Navigasyon Takımı eğitim ve akvitilerinde yer alan etkinliklere ve takım olarak katılınan resmi ve özel yurtiçi/yurtdışı yarışmalara kendi özgür iradem ile katıldığımı, etkinliklerin niteliği gereği fiziksel bazı riskleri içerdiğinin bilincinde olduğumu, bu etkinliklere katılmama engel olabilecek hastalık ve rahatsızlıklarımı katılmadan önce aşağıda doğru olarak bildirdiğimi beyan eder, olabilecek maddi, manevi ve bedeni zararlardan dolayı mesuliyetin şahsıma ait olduğunu, bu husularda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Orienteering ve Navigasyon Takımı yöneticilerinden, kaptanlarından, eğitimcilerinden ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden her ne ad altında olursa olsun tazminat talep etmeyeceğimi, her türlü dava, def’i ve itiraz haklarımdan gayri kabili rücu olarak feragat ettiğimi kabul ve taahhüt ederim.

 

Adı

: ..........................................................................................................

Soyadı

: ..........................................................................................................

Öğrenci No

: ..........................................................................................................

Bölüm / Sınıf

: ..........................................................................................................

Doğum Yeri ve Tarihi

: ..........................................................................................................

Ev/Yurt Adresi

: ..........................................................................................................

E-posta Adresi

: ..........................................................................................................

Cep Telefon No

: ..........................................................................................................

Ev/Yurt Telefon No

: ..........................................................................................................

Kan Grubu

: ..........................................................................................................

Alerji, Hastalık, Sakatlık ve Rahatsızlıklar

: ..........................................................................................................

............................................................................................................

 

            Orta Doğu Teknik Üniversitesi Orienteering ve Navigasyon Takımı Yönetmeliği’ni ve Beyan ve Feragatname’nin tamamını okudum ve kabul ediyorum.

 

 

Tarih: ....... / ....... / 20............

 

İmza: ..............................................................

 



[1] 1 kopyaya en iyi parkur süresine sahip sporcunun izlediği rota çizilir.